top of page

Lidt yoga filosofi

Set tilbage i blogindlæggene, var jeg i 2022 i gang med at læse Iyengar’s Light on Life. Jeg må indrømme, at jeg dengang kun nåede nogle få kapitler ind i bogen. Den er super inspirerende, men også svær læsning.

Men under parasollen på en thailandsk ø, har jeg nu fået læst den fra ende til anden og er blevet bekræftet i, at den giver så meget forståelse for hvordan yogaen passer ind i livet - på og udenfor måtten.

Jeg har derfor brugt bogen, som inspiration ved planlægningen af forårets hatha yoga forløb, og vil nu også dele med dig, som følger min blog:)

Dagens indlæg vil give dig, som læser, en forståelse for en smule af filosofien bag yogaen, og vil handle om vores 5 “kroppe”/koshas og de 8 kronblade i yogaen.

Koshas

Lad os starte med de 5 “kroppe” eller lag, som vi ud fra den yogiske filosofi består af. Lag, der ikke har håndgribelige grænser, men går ind i hinanden som regnbuens farver.

Yderst har vi den fysiske krop - anamaya kosha - med knogler, muskler, organer og hud.

Skræller vi det yderste lag af kommer vi til energikroppen - pranamaya kosha - med åndedrættet og livskraften - prana. 

Derunder har vi vores mentale krop  -  manomaya kosha - med vores sanser, tanker, forestillinger og følelser.

Næste lag er den intelligente krop - vijnanamaya kosha - vores intelligens, visdom og hukommelse.

Og inderst inde vores lyksagelige sjælekrop - ananandamaya kosha - vores sjæl, der rummer intuition og kærlighed.

De 8 kronblade

De fleste kender primært yogaens fysiske del - asanas , og måske nogle af de mange åndedrætsteknikker - pranayama. Begge er et af de 8 kronblade, som yogaen traditionelt består af.

Asanas eller yogastillinger styrker vores krop og helbred, men de er også en indgang til vores indre. Når du laver yoga stillinger med stort fokus, styrker du følsomheden mod det indre.

Pranayama er åndedrætsteknikker, som lærer dig at flytte opmærksomheden fra det ydre og ind i dig selv. Det stilner sindet og tankerne og giver dig dermed mulighed for at lytte til din indre stemme. Prana betyder kosmisk energi og ayama  at udvide, så gennem åndedrætsteknikker kan du øge og opbygge energien og livskraften indeni dig selv.

Næste kronblad er Pratyahara, som betyder sanse-tilbagetrækning. Ved at trække sanserne indad bliver du i stand til at kontrollere dine tanker og opleve ro i sindet.

Kronbladet  Dharana, er en kontinuerlig strøm af fastholdt koncentration, hvor du samler mange indtryk til en helhed. 

Meditation er Dhyana. I den yogiske forståelse kan du ikke sætte dig og meditere, når du er stresset. Først skal stressen reduceres og den mentale og fysiske krop balanceres gennem asanas og pranayama, Hjernen skal være i ro. Først da kan du meditere og blive opmærksom på hvad din bevidsthed indeholder. I meditationen kan du reflektere om de andre 7 kronblade.

Vi mangler de sidste kronblade med moralske bud - Yama og selvdisciplin Niyama, som sætter retningslinjer for hvordan du opfører dig overfor dig selv og andre.

Endelig har vi det 8. kronblad, Samadhi, hvor du som individ oplever at smelte sammen med den universelle bevidsthed. Det ses i yoga som den endelig frihed.


I yogaen starter du udefra, fra kroppen og bevæger dig mod centrum, sjælen. Undervejs skal du øve dig i at opnå harmoni mellem de 5 kroppe ved at praktisere de 8 kronblade. Du skal øge forbindelsen mellem det ydre og det indre. F.eks skal du,  mens du står i en yogastilling/asana, bruge dine mentale og intellektuelle lag til at observere og analysere det der sker i kroppen, så du kan tilpasse dig. 


Så hvis du troede, at det at stå på hovedet er det ultimative i yoga, så går du glip af det meste.

Heldigvis giver yoga dig gaver lige meget hvilket niveau du er på. I kroppen kan gaven være øget styrke, smidighed og balance, med åndedrættet får du mere energi, mentalt kan du få mere ro på tankerne, intellektuelt kan du opnå et mere præcist selvbillede, du styrker din intuition og nærmer dig din inderste sjæl.


Vi ses på måtten:)

15 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Godt nytår

Yoga retreat i Skagen -Hvorfor?

YOGA RETREAT I SKAGEN - HVORFOR? Retreat betyder at trække sig tilbage. Ved at trække dig tilbage fra hverdagen giver du  dig selv mulighed for at stoppe op, lytte til kroppens signaler, kigge indad o

bottom of page